5% discount on your first purchase!

@

Rush (CA)


Rush

Rush är en kanadensisk rockgrupp som består av basisten, keyboardisten och sångaren Geddy Lee, gitarristen Alex Lifeson samt batteristen och textförfattaren Neil Peart (uttalas "Peert"). 

Rush bildades sommaren 1968 i Willowdale (en förort till Toronto) av Lifeson, Lee och John Rutsey. Peart ersatte Rutsey vid trummorna i juli 1974, två veckor före bandets första amerikanska turné. Orsaken sades vara att Rutsey som var en diabetiker inte skötte om sin hälsa tillräckligt bra. John Rutsey dog 11 maj 2008. 

Sedan Rush gett ut sitt debutalbum år 1974 har bandet blivit känt för sin instrumentella virtuositet och för sina ibland komplexa låtar. Rush har även haft ett stort inflytande på metall- och rockgrupper såsom Guns N' Roses, Dream Theater, Primus, The Smashing Pumpkins, The Bare naked Ladies och många andra. 

Rush har belönats med Juno Award flera gånger och tog sin plats i Canadian Music Hall of Fame 1994. Därtill är Lee, Lifeson och Peart Officers of the Order of Canada; de är de första musikerna som har erhållit denna utmärkelse. Bandet har sålt 22 guldalbum och 14 platinaalbum (2 multi-platina), vilket gör det till en av de bäst säljande rockgrupperna, i första hand i USA och Kanada. I Europa har Rush inte varit lika framgångsrika med skivförsäljningen, även om de hela tiden haft en trogen skara fans.

Rush var under många år i första hand inriktade på Nordamerika vad gäller turnerande. Europabesöken var sporadiska och när de spelade i Sverige 2004 var det första gången sedan 1979. Sedan dess har de återkommit 2007, 2011 och 2013.
Källa: Wikipedia

AND SOME NEW ROCK ITEMS BELOW


Rocknet recommends

Mother Misery (SE)
Crazy Lixx (SE)
Knogjärn (SE)
Kill The Kong (SE)