5% rabatt på ditt första köp!

@

The Who (UK)


The Who

The Who hette under sin första tid som grupp The Detours och spelade då rhythm and blues-orienterat material. John Entwistle gick med i denna grupp 1962, och redan då var Roger Daltrey medlem. Entwistle kände Pete Townshend sedan tidigare och även han blev medlem i gruppen. Ett år senare (1963) lämnade trummisen Doug Sandom gruppen och in kom Keith Moon. Den "klassiska" uppsättningen av gruppen var nu bildad. 1964 beslöt de att byta namn till The Who.

Gruppen spelade på Londons klubbar och en manager vid namn Peter Meaden intresserade sig för den. På hans kommando bytte gruppen 1964 kort sitt namn till The High Numbers. De gav ut en singel under det gruppnamnet men slog inte igenom.

Under tiden höll Chris Stamp och Kit Lambert på med en film, där de skulle välja ut ett okänt band och leda dom till succé. De hittade inget band som kändes rätt, tills de såg the High Numbers uppträda i västra London. The High Numbers, Lambert och Stamp skrev ett kontrakt, och bytte tillbaka till The Who. Gruppen var del i modskulturen och spelade fortfarande R&B, och ibland lite Motown, sådan musik som föll mods i smaken. Townshend brukade lyfta upp gitarren och slå huvudet på den i taket, för att få fram ett visst ljud, och under en spelning tog han i för hårt och halsen bröts av. Full av adrenalin från spelningen och arg över att gitarren gått sönder slog han den i småbitar mot scengolvet och förstärkaren. Nästa spelning hängde Moon med på konceptet, stack ner trumpinnarna genom skinnen och välte trumsetet. Efter det kom sönderslagna instrument att bli ett av gruppens kännetecken på deras framträdanden.

De fick sin första egna hit 1965 med låten "I Can't Explain" som efter att ha varit med i en tv-show blev en stor hit i England. Det riktigt stora genombrottet kom med låtarna "Anyway, Anyhow, Anywhere", "The Kids are Alright" och "My Generation" senare samma år. Dessa låtar med sitt tonårsrevolterande budskap blev mycket populära i England och gjorde även visst intrång på listorna i USA. Senare samma år släppte gruppen sitt debutalbum, My Generation som av kritiker rankas som ett av de bästa debutalbumen inom rocken.
The Who gjorde även två rockoperor, Tommy (1969) och Quadrophenia (1973), vilka senare filmatiserats.
Källa: Wikipedia

OCH Så LITE ROCK-NYTT


Rocknet rekommenderar

Mother Misery (SE)
Crazy Lixx (SE)
Knogjärn (SE)
Kill The Kong (SE)